You are here

Έντονες ήταν οι στιγμές που ζήσαμε χάρη στο TEDxPatras 2017 με θέμα ‘Moments’ στις 14/10/2017 . Ενός event που μάγεψε με την απλότητα, την οργάνωση και την αμεσότητά του. Σε αυτή την προσπάθεια, συνοδοιπόρος του κοινού ήταν ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, o οποίος κατάφερε να μας συντροφεύσει καθ’ όλη τη διάρκεια του event, μεταφέροντας πάντοτε τη θετική του ενέργεια αλλά και θέτοντάς μας σε δράση με τα έξυπνα παιχνίδια του. Όλες οι ομιλίες του TEDxPatras 2017 άφησαν η κάθε μία ξεχωριστά το δικό της ηχόχρωμα στους θεατές, που βρίσκονταν στο Royal Theatre της Πάτρας. Μέσα σε όλες, αξίζει να αναφερθούν ενδεικτικά εκείνες που ξεχώρισαν.

Το κοινό συγκίνησε η θεατρική Φωτεινή Κωνσταντινοπούλου, με τη διττή επαγγελματική της φύση, ως αστυνομικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Εξήγησε πως ‘δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο σε μια στιγμή, ωστόσο μπορούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να βοηθήσουμε όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας’. Οι αθώες σκέψεις της έγιναν ιστορίες που συντροφεύουν χιλιάδες μικρά παιδιά. Άλλωστε, σημείωσε, πως η ίδια μπορεί να μην είχε τα χρήματα και μέσα, αλλά η σκέψη, ο νους και το ψυχικό της σθένος έγιναν η κινητήριος δύναμη για να ξεκινήσει το σπουδαίο της έργο.

Εξίσου δυνατή ομιλία ήταν εκείνη του Σάββα Χιρίδη, ο οποίος αποτελεί έναν από τους λίγους ιατρούς της Ελλάδας που εφαρμόζει τις πρακτικές της ρομποτικής χειρουργικής. Μέσω της δικής του εμπειρίας και με ιδιαίτερα επεξηγηματικά videos, προσπάθησε να μας μεταφέρει τις βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί μέσω της ρομποτικής χειρουργικής και πόσο είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη και να σωθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Έκλεισε την ομιλία του, αναρωτώμενος για το αν θα μπορέσει να εξηγήσει τον συναισθηματικό κόσμο των ασθενών που διαλέγουν χειρουργούς με joysticks.

Την αναγνώριση και το θαυμασμό από την άλλη μεριά κέρδισε η Βούλα Κόστα, γνωστή για την επαγγελματική της καριέρα ως ηθοποιός και μεταγλωττίστρια. Ξεκινώντας να ‘φλερτάρει’ με το θέατρο και τη Δραματική σχολή στα φοιτητικά της χρόνια, βίωσε την απόρριψη και πείσμωσε περισσότερο για να τα καταφέρει. Είναι η ίδια, που μετά από κάποιο καιρό, συμμετείχε φωνητικά στα Σκυλάκια της Δαλματίας, στη Χάιντι και στο ρόλο που τη σημάδεψε, τον Ash των Pokemon. Συγκινημένη μας εκμυστηρεύτηκε ότι ‘’είναι μεγαλείο να νιώθεις ότι έχεις βάλει ένα λιθαράκι στην παιδική ηλικία ενός μικρού παιδιού’’.

Ιδιαίτερη δυάδα αποτέλεσαν οι CycloLenti, οι οποίοι διέσχισαν 36 χώρες και συνολικά 25000 χλμ σε δυόμιση χρόνια. Πριν ξεκινήσουν, βρίσκονταν σε ένα σημείο της ζωής τους που έπρεπε να αλλάξουν παραστάσεις και εικόνες. Έτσι ξεκίνησαν με τα ποδήλατα τους και όσο περνούσε ο καιρός, διέσχιζαν τη μία χώρα μετά την άλλη. O Marco και η Tiphaine, μας ρώτησαν να σκεφτούμε ’What do I like to do?’. Τόνισαν ότι αν απαντήσουμε, μόνο έτσι θα βρούμε τον τρόπο να ζούμε ευτυχισμένοι. Με ελάχιστα έξοδα και ατελείωτη αισιοδοξία, κατάφεραν να ξεπεράσουν  τα όρια που κατ’ εκείνους βρίσκονται μόνο στο μυαλό μας.

Μέσα στις εξαιρετικές ομιλίες που ακολούθησαν, εκείνη που συγκλόνισε τους θεατές και εμένα προσωπικά ήταν της κας Βασιλικής Μυλωνά, προέδρου του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Ι.Ο.ΑΣ..  Μετά τον τραγικό θάνατο του γιου της Πάνου Μυλωνά, ξεκίνησε το σπουδαίο της έργο, ενημερώνοντας για την οδική ασφάλεια και προσπαθώντας να περιορίσει τα τροχαία ατυχήματα. Η στιγμή που τη σημάδεψε έγινε ο λόγος για να προσπαθεί.  ‘Ο άνθρωπος έχει απίστευτες δυνάμεις αν θέλει και πιστεύει σε κάτι’, είπε χαρακτηριστικά. Από το 2004 μέχρι σήμερα το Ι.Ο.ΑΣ. έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις. Η δύναμη της ίδιας ενέπνευσε το κοινό και αποτέλεσε αναμφίβολα μία από τις πιο μοναδικές στιγμές στην σκηνή του TEDxPatras 2017.

Την αυλαία έκλεισε ο Μένιος Σακελλαρόπουλος, γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Περιγράφοντας πολύ γραφικά την ιστορία του στη δημοσιογραφία και τις απίστευτες στιγμές στις οποίες βρέθηκε σε Ελλάδα και εξωτερικό λόγω του πάθους του, μας άφησε με τη φράση ‘οι στιγμές φυλακίζονται, οι ψυχές ποτέ’. Οι ψυχές που αν θελήσουν, μπορούν να επιτύχουν τους πιο απίστευτους στόχους. Με τη συγκίνηση να πρωταγωνιστεί στις ψυχές μας, το TEDxPatras 2017 πέτυχε το στόχο του. Δημιούργησε μια μοναδική στιγμή που θα μείνει σίγουρα ανεξίτηλη στο μυαλό και τις σκέψεις όλων.

 

Moment caprtured by Irene Zaraloglou