You are here

Τον Νοέμβριο του 2014 μια παρέα φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου συνειδητοποίησε αυθόρμητα την ανάγκη να συγκροτηθεί ένας οργανισμός με κοινωνικό ορίζοντα. Καθώς δεν υπήρχε άλλο TEDx με τέτοια κατεύθυνση, το TEDxPanteionUniversity έγινε το πρώτο.

Το TEDxPanteionUniversity, λοιπόν, είναι ένας TED οργανισμός με κοινωνικό προσανατολισμό, ο οποίος, μέσω των διοργανώσεών του, προσπαθεί να προωθήσει ιδέες που αξίζει να διαδοθούν και να γίνουν πράξη, αλλά και να εμπνεύσει. Επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει, να επηρεάσει κοινωνικά και να παρακινήσει τους νέους ώστε να κάνουν οι ίδιοι το πρώτο βήμα για την δημιουργία μιας κοινωνίας όπως την οραματίζονται.

Από την πρώτη στιγμή, βασικός μας στόχος είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής όλων, για αυτό και σε κάθε event η είσοδος είναι δωρεάν. Παράλληλα, προσπαθούμε κάθε χρόνο να φτάσουμε όλο και πιο κοντά στην πλήρη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία. Πάντοτε προσδοκούμε και επιδιώκουμε το TEDxPanteionUniversity να αποτελεί safe place για κάθε διαφορετική προσωπικότητα, έκφραση και ιδέα, χωρίς διακρίσεις και κατακρίσεις.

Η ιστορία των δράσεων του TEDxPanteionUniversity ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 με το main event «Frameworks», θεματική του οποίου ήταν η σύνδεση των αλληλεπιδράσεων και της συνεχούς εξέλιξης στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών με τον ανθρώπινο παράγοντα. Το πρώτο αυτό event μας, φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά,  και συγκέντρωσε 200 θεατές, ενώ, πάρα τον λίγο χρόνο παρουσίας του θεσμού, κατάφερε να φανεί αντάξιο των απαιτήσεων των TED events.  

Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ακολούθησε ένα δεύτερο event με τίτλο «It’s about time». Το event αυτό πραγματοποιήθηκε στο BIOS, στον Κεραμεικό, παράλληλα με το TEDWomen στο San Francisco της Αμερικής, στο οποίο το TEDxPanteionUniversity είχε τιμητική πρόσκληση. Θέμα του ήταν η συμβολή των γυναικών στην διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων, ενώ, αυτή τη φορά, οι περίπου 200 συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση σε live streaming και σε αυτόνομες live ομιλίες.

Μετά την παρουσία μας στην Αμερική θέσαμε τον πήχη πιο ψηλά, καθώς για πρώτη φορά είχαμε την άδεια για την προσέλευση ενός τόσο σημαντικού αριθμού ατόμων αλλά και έναν τόσο μεγάλο χώρο για να την αξιοποιήσουμε. Τον Μάιο του 2017 το event με θέμα “Break the Pattern” φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Παπαστράτου, στον Πειραιά. Σκοπός του ήταν να εμπνεύσει το κοινό των 350 ατόμων και να ωθήσει τους νέους να κάνουν ξεχωριστά βήματα, χωρίς φόβο, έξω από τις φόρμες που επιβάλλει η κοινωνία.

Την άνοιξη του 2018 η ομάδα του TEDxPanteionUniversity πραγματοποίησε δύο events. Το «Unlock Yourself» pre event έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο στον Πολυχώρο Τζαφέρη 16 και, μέσα από μία σειρά διαδραστικών workshops, έθιξε ζητήματα που σχετίζονται με τον πολύπλευρο ανθρώπινο ψυχισμό και τους παράγοντες που μας «κλειδώνουν», ενώ είχε προσέλευση 200 ατόμων.

Έτσι, φτάνουμε στον Μάιο του 2018 και στο πιο πρόσφατο main event μας με τίτλο «Elephant In The Room».  Με αυτό το event  ξεπεράσαμε τα μέχρι τότε δεδομένα μας, αφού μεταφερθήκαμε στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) και για πρώτη φορά ένα κοινό 500 περίπου ατόμων παρακολούθησε τις live ομιλίες, τα performances και τα workshops μας. Στόχος του “Elephant In The Room” ήταν να «φωτίσει» ένα πλήθος κοινωνικών ζητημάτων και, κυρίως, όλα εκείνα τα οποία τείνουμε να αγνοούμε.

Κάθε χρόνο βάζουμε στοίχημα με τον εαυτό μας και προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα  όρια μας. Και κάθε χρόνο φτάνουμε εκεί που δεν φανταζόμασταν ότι μπορούμε να φτάσουμε. Για μία ακόμη χρονιά, επιστρέφουμε με στόχο να εμπνεύσουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους και να αναδείξουμε ιδέες, μένοντας πιστοί στο αρχικό μας όραμα, τις αξίες και όλα εκείνα που αποτέλεσαν το «κίνητρο» της παρέας που έδωσε ζωή στο TEDxPanteionUniversity.