You are here

Θα γίνει νόρμα η απόβαση σε κάθε TEDx ;

Νόρμα. Μια λέξη, δύο νοηματικοί άξονες. Ένα πλαίσιο που σε ισορροπεί ή σε περιορίζει; Δεν είναι πάντα λάθος να κάνεις fit in, ούτε πάντα σωστό να κάνεις stand out. Αλλά βασικά τι είναι σωστό και τι λάθος και ποιος μπορεί να τα οριοθετήσει;

Το team του TEDxPanteionUniversity επισκέφτηκε την Σύρο με σκοπό να παρακολουθήσει το event τους με θέμα «Νόρμα» αλλά και να γνωρίσει από κοντά την ομάδα του TEDxUniversityoftheAegean.

Fit In or Stand Out? Το event ήταν πετυχημένο και προσεγμένο στη λεπτομέρεια, όπως και κάθε προηγούμενη διοργάνωση των TEDxters του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ωστόσο, κάποιες ομιλίες ξεχώρισαν και έδωσαν εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην κεντρική θεματολογία.

Ο έρωτας είναι ο κανόνας ή η εξαίρεση; Η Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή παρομοίασε το παιχνίδι των ανθρώπινων ορμονών με το Game Of Thrones παρατηρώντας τον έρωτα σε βιοχημική βάση ενώσεων και αντιδράσεων. Αυτό που θεωρούμε τυχαίο, ουσιαστικά είναι μια καλά ενορχηστρωμένη μελωδία στην οποία οι άνθρωποι καλούνται να χορέψουν υπακούοντας- ή και όχι- τα βήματα που τους υποδεικνύουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, ντοπαμίνης, σεροτονίνης κλπ. Σίγουρα θα θυμόμαστε: α)Οξυτοκίνη-ερωτική κόλλα που προσφέρει στο ζευγάρι την οικειότητα και β) Βασοπρεσίνη-η ορμόνη της μονογαμίας! Ο έρωτας ίσως να μην ξεφεύγει πρακτικά της νόρμας, αλλά σίγουρα την εξελίσσει αν αναλογιστούμε το πέρασμα από την ελευθερία των ηθών της αρχαιότητας, την αγνότητα που πρότεινε ο χριστιανισμός, τον ρομαντισμό της Δύσης, την ελεύθερη επιλογή συντρόφου που προέταξε ο διαφωτισμός, την επανάσταση της σεξουαλικής απελευθέρωσης των hippies, αλλά και τα σύγχρονα dating apps.

Είναι νόρμα να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου για να είσαι επιτυχημένος; Είναι νόρμα να κάνεις κάτι εκτός νόρμας για να ξεχωρίσεις; Άβολες ερωτήσεις, υποκειμενικές απαντήσεις. Αυτές εμπνεύστηκε και υλοποίησε η Κατερίνα Καμπράνη στη σειρά έργων της “Uncomfortable”. Μια καρέκλα, ένα τόσο κοινότυπο αντικείμενο που έχει διαμορφώσει ένα  ξεκάθαρο νοητικό μοντέλο στο μυαλό μας. Μπόρεσε, όμως, να ξεφύγει από τη νόρμα του αλλά και να μην καταρρίψει τον κανόνα της χρησιμότητας και της κατανόησης. Αντέστρεψε το σκοπό και δημιούργησε «άβολες» καρέκλες προτείνοντας ένα διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης όχι μόνο του καθημερινού αντικειμένου, αλλά και του designγενικότερα.

Η μουσική έχει συμβάσεις αλλά σου επιτρέπει να δημιουργήσεις και πέρα από αυτές ακολουθώντας την φαντασία σου. Την έννοια αυτή πραγματεύτηκε με το performance της η MatinaSousPeau με διασκευές και mashups γνωστών ελληνικών κομματιών συνταιριάζοντάς τα με «ξένα» μουσικά στυλ. Η επιλογή τους εξίσου ανατρεπτική, στο Μπαρ το Ναυάγιο, Ξέρω τι ζητάω, γιατί Αυτή η νύχτα μένει και μετά Σιωπή.

Περισσότερα για τους ομιλητές και την οργανωτική ομάδα μπορείτε να μάθετε στο official site τους!