You are here

Μετά από το επιτυχημένο και διαδραστικό “Unlock Yourself” Pre Event στις αρχές Μαρτίου, η ομάδα του TEDxPanteionUniverisity ανανέωσε το ραντεβού της με το κοινό σε μία ακόμα διοργάνωση. Στις  19 Μαΐου περισσότερα από 500 άτομα παρακολούθησαν τις ομιλίες, τα performances και workshops του “Elephant In The Room” Main Event 2018.

Aναγνωρισμένοι ομιλητές και performers ανέβηκαν στη σκηνή του Μουσείου Μπενάκη με σκοπό να μοιραστούν με το κοινό πρωτότυπες ιδέες, σκέψεις αλλά και τον προβληματισμό τους σχετικά με σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Εμπνεόμενοι από τον αγγλικό ιδιωματισμό “Elephant In The Room”, εστίασαν σε ζητήματα , τα οποία τείνουμε να «αγνοούμε»: κατάθλιψη, παιδική εργασία, sex trafficking, fake news, ρατσισμός, body shaming. Στο πλαίσιο ενός διαφορετικού «ρόλου» ο ηθοποιός Αργύρης Πανταζάρας παρουσίασε την διοργάνωση, φωτίζοντας με τον δικό του τρόπο τον «ελέφαντα».

Το πρώτο session του event με την θεματική “Flare” άνοιξε η ερμηνεύτρια Ειρήνη Σκυλακάκη, ενώ ακολούθησε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της Actionaid Hellas,  με την ομιλία “Unlearning the Truth”. H Βασιλική Κομπιλάκου παρουσίασε μια εναλλακτική οπτική της εκπαίδευσης μέσα από την πρωτοβουλία «Σχολείο του Δάσους», ενώ η ηθοποιός Πηνελόπη Αναστασοπούλου μοιράστηκε βιώματα και σκέψεις για το body shaming.  Κλείνοντας την ενότητα, ο Γιώργος Ευγενειάδης, τεχνολόγος τροφίμων και εκπαιδευτικός, ανέδειξε, μέσα από την παρουσίαση του σχολικού project “Special Sticks”, την δημιουργικότητα και τη δυναμική μαθητών με αναπηρία. Κατά τη διάρκεια του lunch break το κοινό είχε τη δυνατότητα να λάβει μέρος σε workshops, να αφήσει το δικό του μήνυμα αλλά και να βιώσει το experience στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Το δεύτερο Session με τη θεματική “Formation” ξεκίνησε με μια εκρηκτική performance από τους “Art of Soul” και, κατόπιν, ο Γιώργος Μόσχος, νομικός και πρώτος Συνήγορος του παιδιού στην Ελλάδα, μίλησε για το ζήτημα της παιδικής εργασίας. Ο φωτογράφος Ορέστης Σεφέρογλου μοιράστηκε ανθρώπινες ιστορίες, εμπειρίες και σκέψεις γύρω από την προσφυγική κρίση και τη ζωή των μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ η Ελένη Ζαχαροπούλου, κοινωνική επιστήμονας και συντονίστρια της εκστρατείας "Break The Chain" , έθιξε το θέμα του sex & human trafficking και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μιλώντας για το προσωπικό της βίωμα και το ατύχημα που την καθήλωσε σε αμαξίδιο, η opinion leader Γεωργία Καλτσή διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος του session.

Μετά το coffee break και τα απογευματινά workshops, ο μουσικός και performer Gautier Velissaris αποφόρτισε και προετοίμασε το κοινό για το τρίτο και τελευταίο Session του event με τη θεματική “Footprints”. Ο Τίμος Πλατσάς, Επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων στη Microsoft Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μίλησε για την τεχνολογία ως μέσο κοινωνικής και οικονομικής προόδου, ενώ η δημοσιογράφος και συγγραφέας Φραγκίσκα Μεγαλούδη ανέλυσε, μέσα από παραδείγματα,  το φαινόμενο των fake news στον Τύπο και την online επικοινωνία. Ο παρουσιαστής και tattoo artist Γιώργος Μαυρίδης, μέσα από μία «βιωματική» ομιλία, φώτισε τους «ελέφαντες» που διαμορφώνουν τη ζωή και επηρεάζουν τις επιλογές μας. Με μια ομιλία που αγκαλιάστηκε από το κοινό, ο τελευταίος κατά σειρά ομιλητής Γιώργος/Τζωρτζ Κουνάνης υπενθύμισε ότι «η ισότιμη μεταχείριση δεν είναι δεδομένη» στο πλαίσιο της ομοφοβικής, τρανσφοβικής και ρατσιστικής κοινωνίας που ζούμε.

Εννέα μήνες προετοιμασίας, γεμάτοι δημιουργικότητα, άγχος, ιδέες, παράλληλες δράσεις, απρόοπτα και συναντήσεις κατέληξαν σε ένα γεμάτο από ανθρώπους, ιδέες και συναισθήματα αμφιθέατρο και ένα ενθουσιώδες after party. Για μία ακόμη φορά η ομάδα του TEDxPanteionUniversity διατήρησε τον κοινωνικό της προσανατολισμό και προσέφερε δωρεάν είσοδο με ηλεκτρονική κράτηση, ενώ αντί εισιτηρίου συγκέντρωσε φαρμακευτικά είδη και τρόφιμα για το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.